- Tel: 0591-551989
Meest gestelde vragen
- Hoe flexibel is de opvang? De opvangtijden liggen gemiddeld genomen tussen vroeg in de ochtend tot het einde van de middag. In avond uren en /of weekend of nacht bieden een aantal gastouders eveneens opvang. Iedere gastouder heeft haar eigen tijden, het gaat in overleg.
- Welk voordeel heeft gastouderopvang ten opzichte van een creche? Het heeft veel voordelen, wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een jong kind zich beter ontwikkelt bij een gastouder. Basisbehoeften voor een goeie start in de ontwikkeling zijn, een rustige ogeving, 1 vast gezicht voor een veilige hechting, vrijheid om op ontdekking te gaan. De gastouder is tijdens de opvangtijd bij het kind, ze krijgt alles mee, kent het kind en kan goed inspelen op de behoeften zodat het zich gezien en begrepen voelt. Het kind hoeft niet te wachten op anderen het kan lekker zijn eigen gang gaan en zich in eigen tempo ontwikkelen. Je geeft je baby / jong kind tot 4 jaar hiermee de beste start.
- Mijn kind is ziek, kan het ook naar de opvang? Je kind voelt zich niet lekker tot aan het is hangerig met wat koorts, meestal kan het in overleg naar de gastouder. Bij een kinderdagverblijf moet je het kind halen, bij een gastouder is dit meestal niet nodig.
- De Gastouder is ziek! Dit komt niet vaak voor. Stel dat het voorkomt dan kan in overleg gebruik gemaakt worden van een back-up gastouder.
- Mijn moeder (oma en/of opa) vangt op, kan zij dit ook doen als gastouder? Als 1 van tweeen in het bezit is van een geldig diploma (zie de diploma lijst) en bereid is de een cursus eerste hulp aan kinderen te volgen is de kans groot dat het geregeld kan worden. De Ehak is heel prakisch en voor iedereen haalbaar. Vraag een vrijblijvend gesprek aan en overleg wat de mogelijkheden zijn.
- Kan ik een combinatie maken tussen de creche of BSO en gastouderopvang? Zeker kan dat, elke combinatie tussen deze vormen is mogelijk. Ook kan er gebruik worden gemaakt van een creche en van 2 gastouders tegelijkertijd. Voor alles is recht op kinderopvangtoeslag.
- Ik heb zelf een gastouder gevonden? Zij kan zich aanmelden via onze website dan nemen wij contact met haar op.
- Kan ik gebruik maken van 2 gastouders? Dat kan! In overleg kan bepaald worden hoeveel uren het kind naar de ene gastouder gaat en hoeveel naar de andere. Dit is zeker handig bij veel uren en flexibele diensten. Kan de ene gastouder niet, dan kan de andere wel.
- Opa en oma vangen op maar het vraagt veel energie van ze.
In de praktijk zijn er vele combinaties mogelijk waarbij opa/oma een deel van de opvang doen die ze aankunnen en het kind de overige dag(en) naar de gastouder gaat. Zo blijft het leuk voor opa en oma en als ze een keer niet kunnen of ziek zijn, geen nood de kans is groot dat het kind naar de gastouder kan. - Werkt de gastouder met een overdracht schriftje? De meeste gastouders vinden het handig en leuk en werken er graag mee. Naast praktische informatie worden ook de leuke dingen zoals eerste woordjes, stapjes e.d. in opgeschreven. Praktisch handig en leuk, ook voor later om nog eens terug te lezen, hoe de ontwikkeling verliep of als er een tweede kind is om nog eens terug te halen hoe het bij de eerste ging.
- Moet ik akkoord gaan met de aangeboden gastouder? Na een kennismakingsgesprek met een gastouder besluit je of je verder gaat. Dit geldt ook voor de gastouder want een wederzijdse klik is belangrijk. Bij geen wederzijdse klik kijken we verder.
- Wat moet ik zelf meenemen? In overleg met de gastouder neem je b.v. mee: luiers, voldoende fles/borstvoeding, verschoning.
- Betaal ik voor eten en drinken? Dit verschilt per gastouder. Vraag dit na tijdens het kennismakingsgesprek aan de gastouder.
- Hoe laat kan ik mijn kind brengen? In overleg met de gastouder zijn verschillende tijden mogelijk, van s’morgens vroeg bijvoorbeeld 6.30 uur tot s’avonds laat. Sommige gastouders verzorgen op verzoek ook avond- en weekendopvang. Meestal betaal je dan iets meer.
- Mag mijn kind een vriendje meenemen na schooltijd? Dit gaat in overleg met de gastouder. Hetzelfde geldt voor het uit spelen gaan.
- Welke leeftijden vangt een gastouder op? Van baby tot 4 jaar of van baby tot dat het kind naar het voortgezet onderwijs gaat. Soms vangt een gastouder alleen schoolgaande kinderen op. Dit verschilt per gastouder.
- Welke uren moet ik betalen? De uren die je hebt afgesproken met de gastouder die betaal je.
- Betaal ik nog extra kosten? Nee, wij werken niet met losse bureaukosten of ander kosten, alle kosten zitten in het uurtarief.
- Kan mijn kind naar een sportvereniging of uit spelen tijdens de opvang? Dit gaat in overleg met de gastouder. Dit hangt vaak af of het valt te combineren met de kinderen die er zijn in de opvang.
Meer informatie
Ons laatste nieuws
Gastouder beschikbaar in Klazienaveen
Kinderopvang tot 4 jaar! Voor meer info bel of mail met het Gastouderbureau.
> Lees verderIk ben lekker stout!
Download hier Ik ben lekker stout. Download hier Liedjes Annie M.G. Smit.
> Lees verder